Ніякий директор не в змозі провести зміни, втілити ідеї без підтримки людей, які вірять у нього.

Я рада вітати шановних колег, учнів, випускників школи, а також їхніх батьків! За допомогою мого персонального блогу ми зможемо обмінюватися думками щодо подій у сфері освіти та нашого закладу.

четвер, 31 січня 2019 р.

ДПА з іноземної мови у 9-му класі включатиме аудіювання

Матеріали для підсумкової атестації з іноземної мови в 9-му класі готуватиме вчитель


ДПА з іноземної мови у 9-му класі включатиме аудіювання

З цього навчального року в Україні буде впроваджено аудіювання як частина державної підсумкової атестації з іноземної мови учнів 9-х класів.
Відповідна норма міститься у методичних рекомендаціях МОН до проведення державної підсумкової атестації з іноземних мов у закладах загальної середньої освіти в 2018/19 навчальному році.
У Міносвіти зазначають, що відповідне рішення ухвалено з метою допомоги учням шкіл заздалегідь підготуватися до аудіювання під час ЗНО з іноземної мови в 11-му класі.
Цього року в 9-му класі ДПА проводитиметься з трьох предметів: української мови, математики та предмета на вибір. Це може бути ДПА з іноземної мови: англійської, німецької, французької або іспанської. Атестація проводиться в письмовій формі та складатиметься з 3-х частин: аудіювання, читання та використання мови.
За словами заступника міністра освіти Вадима Карандія, торік аудіювання вперше стало частиною тесту ЗНО з іноземних мов. Метою аудіювання є насамперед перевірка того, наскільки учень не просто завчив матеріал, а й може ним користуватися, щоб вільно орієнтуватися в іншомовному середовищі.
«Звісно, ми почули багато критики щодо цього рішення, зокрема, що діти були не готові до такого формату тесту. Тож щоб ця підготовка була поетапною, з цього року частину аудіювання матимуть і завдання ДПА з іноземної мови в 9-му класі. І я хочу нагадати, що за чинними освітніми програмами аудіювання є частиною семестрового контролю з іноземних мов. Розуміння мови на слух – це частина стандарту міжнародних мовних тестів, і воно не має бути сюрпризом для наших учнів», – зазначив Вадим Карандій.
Матеріали для ДПА з іноземної мови в 9-му класі готуватиме вчитель. Завдання мають відповідати рівню А2+ для тих класів, що вивчають мову на рівні стандарту, та рівню В1 для класів з поглибленим вивченням іноземних мов. На їх виконання учень матиме 60 хвилин.
Матеріали для аудіювання мають містити аудіозапис тексту та одне післятекстове завдання. Теми повинні стосуватися щоденних ситуацій спілкування і відповідати віковим особливостям та інтересам учнів 9-их класів. Це, наприклад, може бути фрагмент радіо-програми, прогноз погоди, опис чогось, телефонні перемовини тощо.
Для рівня стандарту аудіотекст має бути тривалістю 1-2 хвилини, для поглибленого вивчення – 3-4 хвилини. Учні прослуховують запис двічі, після чого виконують завдання до нього.
У Міністерстві освіти радять добирати матеріали для ДПА з відкритих джерел, зокрема, з використанням низки ресурсів, зазначених у методичних рекомендаціях.

Немає коментарів:

Дописати коментар