Ніякий директор не в змозі провести зміни, втілити ідеї без підтримки людей, які вірять у нього.

Я рада вітати шановних колег, учнів, випускників школи, а також їхніх батьків! За допомогою мого персонального блогу ми зможемо обмінюватися думками щодо подій у сфері освіти та нашого закладу.

понеділок, 25 квітня 2016 р.

У МОН обговорили створення нових освітніх стандартів

У Міністерстві освіти проведено нараду, присвячену питанням філософії нового освітнього стандарту


У МОН обговорили створення нових освітніх стандартів

У Міністерстві освіти і науки проведено нараду, присвячену питанням філософії освітнього стандарту та міжнародного досвіду оновлення змісту освіти. Про це повідомили у прес-службі відомства.
За словами міністра освіти і науки Лілії Гриневич, МОН розпочинає роботу над стратегічним завданням відомства – переформатуванням змісту нової української школи.
"Розробка стандартів має накладатися на впровадження реформ", — підкреслила міністр.
За словами Гриневич, це складна робота, що потребує розуміння філософського підходу до поняття процесу розробки.
У свою чергу, міжнародний консультант Альгірдас Забульоніс, який  працював над питанням створення нових стандартів у багатьох країнах, зазначив, що кожна країна обирає свою філософію освітнього стандарту. Це може бути стандарт як орієнтир, як результат, як вимірювач якості  (школи, вчителів), як фіксація процесу.
"Стандарт – це з одного боку жорстка вимога, з іншого - одночасно свобода вчителя. Стандарти потрібні не тільки для моніторингів і підзвітності, вони потрібні, щоб чітко побачити куди ми рухаємося", - зазначив Забульоніс.
За його словами, щоб написати освітній стандарт, необхідно чітко знати, що мають для роботи школи і як у них проходить навчальний процес, і тільки тоді можна вимагати досягнення мети.
Учасники наради погодилися з думкою, що найскладніше при розробці рамки стандартів знайти баланс між регулюванням освітніх стандартів на національному рівні та заохоченням вчителів до творчої свободи.
За інформацією Міністерства освіти і науки, у червні запланований старт міжнародного проекту для групи українських фахівців, які створюватимуть загальну рамку нового державного стандарту.

Немає коментарів:

Дописати коментар